Kako napraviti pobednički plan igre da postignete veliki rezultat u recesiji

Kako brojevi inflacije nastavljaju da rastu, a Fed povećava kamatne stope da bi se borio protiv nje, strahovi od nadolazeće reči „R” drže trgovce i lidere C-suite budnima noću. Kao i svi dobri poslovni ljudi, oni sebi postavljaju pitanja poput: Kako mogu da zaštitim svoje poslovanje od recesije? Da li je moj brend onaj koji potrošači vide kao suštinski važan za njihov svakodnevni život? Da li smo dovoljno okretni da se okrenemo u trenutku?

Harvard Business Reviev izneo je segmente potrošačkog ponašanja prilikom kupovine koje stvara svaka recesija, u rasponu od ekstremnog – potpunog smanjenja svih vrsta potrošnje – do pukog odlaganja kupovine skupih artikala. Ali hajde da razmišljamo šire. Hajde da razmislimo o tome da dođemo do POBEDE — „Šta je sada važno“.

Ako smo nešto naučili iz Velike recesije 2008. i pandemije COVID-19 koja je zatvorila svet 2020., to je da je marketing bitan. Sa prognozama koje zamagljuju neizvesnost za ostatak ove godine i 2023., evo šta brendovi treba da znaju da bi pobedili u neizvesnoj ekonomiji.

Malo fudbalske analogije ovde ne bi škodilo. Hajde da razmislimo o tome kako da pobedimo u mogućem recesijskom okruženju.

1. Dolazak do POBEDE

U pripremi za osvajanje tokom ekonomske recesije, svaki brend bi trebalo da procenjuje „Šta je sada važno“ (WIN). Stvaranje pobedničkog plana igre je važno jer strateško povećanje ulaganja u marketing tokom recesije ima tendenciju da poboljša finansijske performanse tokom naredne godine. Osim toga, to se često radi po nižoj ceni nego u ekonomiji bez recesije.

Iako je smanjenje marketinga često prva igra za kompanije koje izbegavaju otpuštanja, ovo jednostavno deluje kao kratkoročno rešenje i stvara mnoštvo budućih problema, kao što su izgubljeni tržišni udeo, eventualna otpuštanja i pogoršana finansijska slika. Najpametniji brendovi su suprotni, birajući da nagnu ove mogućnosti u svoju korist.

2. Procena početka

Iskreno pogledajte gde je vaš brend danas. Uradite paralelno poređenje proizvoda i usluga koje pružate, gde su odstupanja, ko su najbolji, a ko oni koji zaostaju. Zatim povećajte promociju.

Pogledajte još jednom svoje ključne klijente i kako se oni menjaju. Da li se način na koji koriste vaš proizvod promenio? Da li ste od suštinskog značaja za njihov svakodnevni život ili jednostavno odlaganje? Uradite istu vežbu procene sa marketinškim taktikama i platformama. Ulijte resurse u kanale koji dosledno isporučuju i eliminišite one koji imaju loš učinak.

3. Zvuk

Sada je vreme da se novi koncepti skinu sa police i da se kreiraju realni planovi lansiranja koji se mogu primeniti u trenutku. Iako inovacije poput preuzimanja na ivičnjaku nisu nastale iz pandemije, one su doživjele eksponencijalni rast preko noći i zaslužne su kao razlog zašto su mnogi restorani, prodavnice prehrambenih proizvoda i drugi mogli da nastave da posluju tokom blokade. Spretnost je ključna.

4. Igrajte svoju igru

Još jedan izazov sa kojim će trgovci brendova morati da se pozabave je potreba za izgradnjom poverenja i kredibiliteta. U uslovima ekonomske krize, očekuje se da će opasti poverenje potrošača. Nemojte to ignorisati. Razgovaraj s tim. Budite spremni da redefinišete ponudu vrednosti vašeg brenda. Utvrdite zašto je vaš brend najbolja opcija u ovom trenutku. Napravite priču i ispričajte je na što više mesta.

Očekujte da povećate svoj udeo u glasu tako što ćete zadržati svoju marketinšku potrošnju ili povećati svoju investiciju da biste osvojili tržišni udeo od onih konkurenata koji se povlače da bi sprečili odbranu.Ako preduzmete prave korake u planu igre, strašna reč „R“ ne mora da bude tako strašna. U stvari, to može predstavljati prilike za vaše poslovanje da raste i menja se i pronalazi nove potrošače i tržišta. Počnite tako što ćete razumeti osnove recesione ekonomije i marketinga i napravite plan ne samo da zaštitite svoje poslovanje već i da investirate u njegovu budućnost.

Izvor: adage.com